Brunchguiden Del 2 - Food inspo
Vad du ställer på bordet under en brunch är det absolut centrala. Därför är det dags att snacka mat i del 2 av Kick It Off Event´s Brunchguide!
Att samlas kring god mat har alltid varit ett vinnande koncept och en brunch kan kännas lite extra speciell eller lyxig just för att bruncha inte är någonting man gör varje dag. För att du ska kunna skapa en brunchbjudning med det lilla extra har vi i del 1 tipsat om hur du börjar planerandet och även hur du ska tänka gällande att laga maten själv eller köra på catering. Har du missat del 1 kan du läsa den HÄR.
Nu går vi över till att mer konkret hjälpa dig bestämma vad din brunchbjudning ska innehålla för mat.

En tumregel när det kommer till maten under en brunch är att den ska innehålla 3 delar; en kall del, en varm del och en efterrättsdel, där varje del innehåller flera mindre "rätter". Hur många rätter det ska vara i varje del väljer man helt själv, men vi skulle rekommendera att man har minst tre. Nedan hittar du flera alternativ på rätter och det är bara för dig att hitta dina favoriter och sätta ihop till din brunchbjudning. Ju fler rätter desto lyxigare brunch!
Den kalla delen
De kalla rätterna under en brunchbuffé brukar främst vara frukostfavoriter som smoothies, smörgåsar och yoghurt med müsli. Men här tycker vi även att det kan finnas mer matiga alternativ som kallskuret, någon enklare pastasallad och röror som hummus eller skagenröra. Här är en lista på goda alternativ till den kalla brunchbuffén:
Scones med marmelad och färskost
Croissants
Bagels med skinka och avokado
Gravad lax
Tomat- och mozzarellasallad
Rödbetshummus
Grönsaksstavar
Chiapudding
Mangosmoothie
Smoothiebowls
Overnight oats
Grekisk yoghurt med nötter och honung
Frukostflingor
Granola med nötter och torkade bär
Blandade bär och uppskuren frukt

Den varma delen
De varma rätterna ska stå för den mer matiga delen av brunchen. Det som är så bra med en brunch är att den kan varieras i all oändlighet och anpassas helt utifrån vad man själv tycker om. Är man sugen på några riktiga amerikanska brunchklassiker är bacon, äggröra och minihamburgare ett självklart val. Vi har dock en hel del andra tips på matiga och smarriga rätter till den varma delen. Här är några av våra favoriter:
Gröt med färska frukter och bär
Minipizzor
Ugnsrostade rotfrukter
Ugnsbakade körsbärstomater
Stekta champinjoner med vitlök och chili
Zucchinibiffar
Ugnsbakad lax med citron och örter
Toast med ost och skinka
Eggs benedict
Omelett
Scrambled eggwhites
Vita bönor

Även om det finns många goda alternativ till den varma buffén är en klassisk omelett en favorit som går hem hos många. Vi bara måste dela med oss av ett smarrigt recept på en vegetarisk omelett som till och med får köttälskaren att slicka sig om fingrarna!
Recept
Omelett med zucchini, spenat, fetaost och tomater, 2 portioner
4 ägg
½ dl hackad zucchini
75 g smulad fetaost
4 cocktailtomater
1 näve spenat
Riven ost
Torkad basilika och persilja
Hemligheten med en extra god omelett är börja med att steka det man ska ha i omeletten och att krydda omelettsmeten innan tillagning. Stek zucchini, spenat och tomater med lite salt och peppar. Vispa med en gaffel ihop de stekta grönsakerna med äggen och fetaosten. Krydda smeten med örterna. Stek omeletten i olja eller smör. Strö över riven ost innan du viker ihop omeletten. Klart!

Efterrättsdelen
Vi tycker att man under en ledig dag ska kunna unna sig lite extra och därför bör sötsaker vara en självklar del av en brunch. Svenska favoriter som frasiga våfflor eller pannkakor är alltid ett vinnande koncept, men även miniversioner av muffins och donuts kan vara ett roligt inslag i brunchbuffén. Tro det eller ej, men även här bjuder vi på en hel lista där du kan välja och vraka för att skapa en varierad buffé:
Rocky Road kladdkaka
Minicupcakes med olika smaker på frosting
Key Lime Pie
Efterrättsbruchetta med bär och grädde
Belgiska eller svenska våfflor
Plättar
Fruktsallad
Milkshake med smak av polkagris
Ugnsbakade fikon med honung och yoghurt
After Eight pannacotta
Pannkakstårta
Champagnemacarons
Nutellafyllda croissantes

Vi tipsar alltid om att man ska sätta guldkant på sina event och det kan till exempel återspeglas i maten. Vill du bjuda dina favoritpersoner på en smakupplevelse ska du till din efterrättsbuffé ha med ett av vårat hemliga recept på ett udda, men ljuvligt gott tillbehör.
Recept
Lavendelgrädde
1 msk torkad eller färsk lavendel
5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Koka upp lavendeln med 1 dl grädde. Koka i ca 5 minuter för att frigöra lavendelsmaken. Sila av blommorna och låt grädden svalna helt. Sedan tillsätter du bara resterande grädde och vaniljsockret och vispar till önskad konsistens. Grädde med lavendel smakar ljuvligt och ger en riktig vår- och sommarkänsla till efterrätter. Man kan ha den till bland annat våfflor och pannkakor eller på en nybakad sockerkaka.

